Programozható motorvezérlő, avagy Full Standalone ECU. Manapság minden autó motorját egy számítógép irányítja, a benne eltárolt adatok szerint működik a motor. Így minden körülmény között ideális a befecskendezett benzinmennyiség az előgyujtás és minden más dolog is. Ezen vezérlőegységek szabadon programozható változatait használhatjuk tuningolt motorok vezérlésére. Nem csak a szabadon programozhatóság hanem a gyors kezelhetőség és a megbízhatóság is a cél, hiszen versenykörülmények között nincs idő tétovázni, sokszor percek alatt kell áthangolni a boost-ot vagy például a rajtprogramot. A komolyan megépített autókba ezért mindenképpen valamilyen írható ECU használata célszerű.

 

Az ilyen komputerek beépítéséhez új motor kábelköteg készítése is szükséges, mert a gyári köteg a legritkább esetben sem felel meg az új elektronika kívánalmainak. Ha ez elkészült akkor megkezdőthet a felprogramozás. A vezérlőegységek "üresen" érkeznek, azaz minden táblázatot, minden egyes adatot nekünk kell kitölteni a működéshez. Ha mindez rendben megvan akkor beindul az autó. Ám ekkor még csak a felénél tartunk. A pontos behangolásra célszerű rászánni az időt és energiát, hiszen valójában ezzel együtt lesz tökéletes az autó. A legjobb motor sem feg jól működni egy hibátlan beállítás nélkül, illetve fordítva is igaz, egy viszonylag szerényebb technika is csodákra lehet képes egy jól sikerült programmal.

 

 

 

Nagyon sok féle vezérlőegységet programozok. Tulajdonképpen mindent amihez lehetőségem nyílik. Az alapelvek mindenhol ugyanazok, csak a megvalósítás eltérő. Véleményem szerint a VEMS ecu a belépő szint ami már mindent tud amire szükség van. Ezzel már komolyabb gépeket is meg lehet építeni, a megfelelően letesztelt stabil firmware verzió használatával. A másik véglet pedig a MOTEC, PECTEL egységek. Igen megbízhatóak és elképesztően sokat tudnak. Ez sajnos az árcédulájukon is megmutatkozik. A két véglet között a skálán pedig még rengeteg vezérlőegység létezik: AUTRONIC, AEM, HALLTECH, STINGER, EFI, EMERALD, BIGSTUFF,DTA.....stb.